Reisklamboes

27 artikel(en)

per pagina

27 artikel(en)

per pagina

Informatie reisklamboe

Een reisklamboe kopen is best een lastige aangelegenheid. Welke vorm klamboe is het meest geschikt en wanneer is een geïmpregneerde klamboe noodzakelijk? Hier vind je veel informatie die van pas komt bij de aanschaf van een reisklamboe.

Wat is een klamboe?

Een klamboe is een fijnmazig net dat je boven je slaapplaats hangt en afsluit wanneer je gaat slapen. Een klamboe wordt ook wel een muskietennet genoemd. Eigenlijk is die naam treffender, want het vertelt precies wat een klamboe doet: het beschermt je tijdens het slapen tegen muggen, muskieten en ander ongedierte.

Wat is het verschil tussen een mug en een muskiet?

Er zijn talloze verschillende soorten muggen: bijvoorbeeld rouwmuggen, motmuggen en langpootmuggen. Alle muggen hebben een zuigsnuit, maar ze kunnen er lang niet allemaal mee bijten. Meestal hebben we het over steekmuggen wanneer we mopperen over die vervelende beestjes die ons uit onze slaap houden. Een steekmug zuigt wél je bloed op en laat jeukende bulten achter. Dat is vervelend en genoeg reden om thuis een klamboe te gebruiken. In tropische landen zijn steekmuggen echter nog veel gevaarlijker en het gebruik van een klamboe belangrijk voor je veiligheid. Tropische muggen kunnen dodelijke ziektes overbrengen, zoals malaria. Muggen die kunnen steken worden ook wel muskieten genoemd.

Heb ik een geïmpregneerde klamboe nodig?

In Nederland volstaat het gebruik van een gewone, niet geïmpregneerde klamboe. Hang de klamboe rond je bed en het simpele feit dat de muggen niet door het net kunnen, zorgt ervoor dat je met een gerust hart kunt slapen. Vooraf kun je even controleren of er geen muggen in het net zitten. De enige manier waarop het dan nog kan misgaan: een onrustige slaper gaat 's nachts nog wel eens met een arm of been tegen het net aan liggen. Muggen zijn volhardend genoeg om rustig op dat moment wachten en je dan alsnog te steken. In Nederland is dit geen ramp, maar in tropische gebieden is dit natuurlijk een ander verhaal. Ga je naar een malariagebied? Dan is een geïmpregneerde reisklamboe absoluut onmisbaar. Een geïmpregneerde klamboe is een klamboe die behandeld is met een insectenwerend middel. Het middel zorgt ervoor dat de muggen überhaupt niet de kans krijgen bij je te komen of urenlang op de klamboe te zitten.

Voordelen reisklamboe

Een reisklamboe heeft nog meer voordelen ten opzichte van een gewone klamboe. Wanneer je gaat backpacken – of dat nou naar een tropisch gebied is of niet – wil je meestal zo weinig mogelijk bagage meezeulen. Daarom is een reisklamboe compact, licht en handig verpakt. Een reisklamboe is vaak wat gemakkelijker te bevestigen dan een gewone klamboe. Ook zijn er reisklamboes verkrijgbaar die helemaal toegerust zijn op slapen in de buitenlucht, tussen de bomen of op plekken waar weinig bevestigingspunten zijn. Neem bijvoorbeeld een hangmat klamboe of een pop-up klamboe. Ideaal voor de echt avontuurlijke reizen!

Model reisklamboe

Grofweg zijn reisklamboes verkrijgbaar in twee modellen: pyramide klamboe (ook wel driehoek klamboe) en vierkante klamboe (ook wel boxmodel klamboe). Welk model klamboe is voor jouw geschikt? Dat hangt helemaal af van je prioriteiten en je reisbestemming. Over het algemeen is een pyramide klamboe net iets eenvoudiger te bevestigen, omdat de klamboe aan de bovenzijde samenkomt in een punt. Een vierkante klamboe heeft per definitie meerdere ophangpunten. Daardoor creëer je onmiddellijk heel wat meer ruimte aan de bovenkant, wat prettig is wanneer je onrustig slaapt of snel een benauwd gevoel krijgt. Wat vind jij belangrijk? Bedenk je goed waar je tijdens je reis precies zult slapen, of je de klamboe vaak zult moeten verplaatsen en welke mogelijke bevestigingspunten er zijn. Dat maakt een reisklamboe kiezen al heel wat eenvoudiger.