Klamboes

Klamboes online

Een klamboe is een fijnmazig net dat van oorsprong bedoeld is om je tijdens de nacht te beschermen tegen muggen en ander ongedierte. Tegenwoordig worden klamboes ook vaak decoratief gebruikt. Op deze pagina vind je informatie over de meest voorkomende klamboe soorten: de ronde klamboe en de rechthoekige klamboe. De laatste wordt ook wel een vierkante klamboe of een boxmodel klamboe genoemd.

Ronde klamboe kopen

Een klamboe met een rond model kennen we allemaal. Een ronde klamboe loopt spits toe en komt samen in een 'ring' of hoepel. De klamboe waaiert aan de onderzijde wijds uit en dit ziet er onmiddellijk sfeervol en romantisch uit. Een ronde klamboe kun je zowel decoratief als functioneel gebruiken. In de winter kun je bijvoorbeeld de opening openhouden en de stof mooi rond het bed draperen voor een knusse look, terwijl je 'm in de zomer netjes afsluit voor een rustige nachtrust zonder storend gezoem en jeukende muggenbulten. Zo heb je het hele jaar door iets aan je klamboe, óók wanneer je 'm niet per se nodig hebt als bescherming tegen muggen.

Voordelen klamboe met hoepel

Het grote voordeel van een ronde klamboe: doordat de klamboe aan de bovenzijde samenkomt in een ring of hoepel, bevestig je de klamboe gemakkelijk aan een enkel ophangpunt. Vaak zit er aan de bovenzijde een dakje met een lusje en aangezien de stof zo licht van gewicht is, is dit voldoende om de klamboe op zijn plek te houden. Met een ronde klamboe bepaal je bovendien eenvoudig zelf waar je de opening wilt hebben. Slaap je in een tweepersoonsbed en kies je voor een tweepersoonsklamboe, dan is het praktisch om de klamboe zo op te hangen dat de opening bij het voeteneinde zit. Bij een ronde klamboe voor een eenpersoonsbed is het gebruikelijk om aan de zijkant in te stappen.

Voordelen klamboe rechthoek

Houd je van een ruimtelijke uitstraling en een royaal hemelbed zoals je ze vaak ziet op klassieke schilderijen? Dan is een klamboe met rechthoekmodel een goede keuze. Zo'n klamboe loopt niet toe aan de bovenkant en daardoor voelt een rechthoekige klamboe ruimtelijker aan dan een ronde klamboe. Daarnaast hebben sommige klamboes met dit model aan beide lange kanten van het bed een opening, wat gemakkelijk is wanneer je voor een 2-persoonsklamboe gaat. Tot slot heb je met een vierkante klamboe minder kans om 's nachts al woelend tegen het net aan te komen liggen. Er is immers meer ruimte.

Meerdere ophangpunten: help?!

Een rechthoekige klamboe heeft per definitie meerdere ophangpunten. Geboren met twee linkerhanden en slaat de twijfel over een rechthoekig muskietennet nu opeens toe? Geen paniek: je kunt een rechthoekige klamboe relatief eenvoudig met touwtjes of haakjes boven het bed bevestigen, doordat er ophangringetjes aan de bovenkant van de klamboe zitten. Als de klamboe er eenmaal hangt, heb je er geen omkijken meer naar. Een rechthoekige klamboe biedt immers zoveel ruimte dat je er onmogelijk in 'verstrikt' kunt raken en de boel pardoes weer naar beneden trekt.

Klamboe mee op reis

Ga je op reis? Kijk dan specifiek naar een reisklamboe. Een reisklamboe is compacter en lichter dan een gewone klamboe en meestal geïmpregneerd met een insectendodend middel. Zeker wanneer je naar een gebied reist waar malaria voorkomt is een geïmpregneerde reisklamboe onmisbaar.